Nyårsmål

Det här är veckans temainlägg i samarbete med följande bloggar:
Felicia som bloggar på frokentv.se
Elsa som bloggar på gillafilm.se
Julia som bloggar på juliasnerdrom.blogspot.se
Emelie som bloggar på gothamalley.blogg.se
Klicka och läs hur de har tolkat veckans tema♥
 
I morgon är det nyårsafton och passande nog kör vi denna vecka ett nyårstema. I stället för att lista serieavsnitt eller filmer så tänkte jag i stället lägga ut mina nyårsmål inför kommande år. Notera att det är mål, inte löften. 
 
Bildkälla/Image source: IMDB
 
1. Biofilmer jag vill se under nästa år.
The Revenant, The Hateful Eight, Steve Jobs, Ghostbusters, Sisters, The Boss, Djungelboken, Everybody Wants Some, Suicide Squad, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Legenden om Tarzan, Snowden, Independence Day: Återkomsten, Batman v Superman: Dawn of Justice, Spotlight, Everybody Wants Some, The Choice, Allegiant, Finding Dory.
 
2. En filmklassiker jag tänker se.
Det får nog bli Schindler's List.
 
3. TV-serier jag vill se ikapp (som jag har hamnat efter i).
Kanske den senaste säsongen av New Girl, Suits (har bara säsong 5 kvar, det borde gå snabbt), Quantico.
 
4. En TV-serie jag gav upp men tänker ge en ny chans.
Peaky Blinders, kanske. True Blood får nog skrivas in här under också, men det är inte troligt att jag tittar på den i år...
 
5. En filmserie jag tänker se.
Nu kanske det är dags att se Fast and Furious-serien. 
 
Bildkällor/Image sources: IMDB 1, IMDB 2, IMDB 3, IMDB 4
 
6. Filmer som jag har missat i år men tänker se nästa år.
The Martian, Vacation (Ett Päron Till Farsa: Nästa Generation) Straight Outta Compton, Bridge of Spies, The Intern, Jurassic World, Mad Max: Fury Road, Tomorrowland: A World Beyond, San Andreas, Avengers: Age of Ultron, Ex Machina, Trainwreck, Mission: Impossible - Rouge Nation, She's Funny That Way, Boyhood, Age of Adaline.
 
7. TV-serier jag vill maratonkolla på.
The Leftovers, The Affair, The Last Man on Earth, Arkiv X, Sherlock.
 
8. Filmer som jag har missat i år och förmodligen inte kommer att titta på.
Fantastic Four, Jupiter Ascending, Selma, Whiplash.
 
9. Serier som kom i år som jag vill se.
Mr Robot har jag sett 2,5 avsnitt av så den vill jag se, Wayward Pines, Daredevil (har bara sett något enstaka avsnitt), Bloodline, Unbreakable Kimmy Schmidt (bara sett ett avsnitt här med).
 
10. Seriepremiärer jag ser fram emot.
Arkiv X! Twin Peaks också, men den kommer inte förrän år 2017.

Filmrecension: The Imitation Game

Titel: The Imitation Game
År: 2014
Genre: Biografi, drama, thriller
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Kiera Knightley, Matthew Goode, Charles Dance
Betyg på IMDB: 8.1/10
Mitt betyg: 8/10
 
Handling
Under andra världskriget får matematikern Alan Turing, och en liten grupp med andra matematiker, ett superhemligt uppdrag att avkoda tyskarnas Enigma-kod för att sätta stopp för kriget.
 
Min recension
Innan jag såg filmen satt jag inne med väldigt lite förhandsinformation. Det jag visste var att The Imitation Game baserar sig på verkliga händelser och utspelar sig under andra världskriget. Så långt var jag lockad. Efter att ha sett filmen vill jag egentligen rekommendera er alla att göra likadant, d.v.s. sätt er inte in för mycket i handlingen utan låt alla oskrivna blad fyllas under filmens gång i stället.
 
Om ni nu är sugna på ett förhandsutlåtande så läs vidare. Jag ska försöka att undvika avgörande spoilers. Först och främst måste Benedict Cumberbatch hyllas för sin mycket trovärdiga insats som professorn Alan Turing. I filmen framställs han som ytterst speciell och jag är osäker på om han verkligen var så himla socialt inkompetent i verkligheten eller om det är ett drag som har förstärkts för att skapa tyngd i historien. Det är nämligen uppenbart att Turing inte har någon som helst förmåga att läsa av sociala koder. Ironiskt nog är han ett geni på att lösa matematiska koder, även när dessa består av bokstäver. Förmodligen är hans sociala apati alltså förstärkt för att framhäva just den här skillnaden.
 
 
Det är verkligen spännande att följa med i historien och se Kiera Knightley komma in som den enda kvinnan och göra ett lysande arbete, överlägsen de andra. Samhörigheten mellan henne och Turing är förnimbar från början och deras relation verkar i de flesta aspekter närma sig en heterosexuell sådan. Det finns bara en hake och det är att Turing har oturen att vara homosexuell under en tid då det utgör ett sedlighetsbrott att ha samvaro med andra män. Under filmens gång får alla tittare inte bara följa det oerhört intressanta och häpnadsväckande arbetet med Turings universalmaskin - vi får även vittna den makabra behandlingen av en man som reducerades till enbart sin sexuella läggning. Han hade alltså räddat så många liv och var uppenbarligen ett geni, men statens enda intresse låg slutligen i att förhindra hans natur och förstöra hans vackra sinne. OBS! SPOILERVARNING (bör endast läsas av personer som har sett filmen): Det är förkrossande när han blir dömd och tvingas ta hormonpiller för att genomgå kemisk kastrering. Jag känner ett fullkomligt vrede över situationen! En annan hjärtskärande händelse som måste nämnas är när en ung Alan får beskedet att hans bästa vän (och kärlek) har gått bort. Då är det svårt att hålla tillbaka tårarna!
 
Jag slås av ett filmen är lik A Beautiful Mind och The Theory of Everything (precis som även den här recensionen nämner). Därför är det inte konstigt att även den här filmen når upp till ett högt betyg. The Imitation Game är en av de bästa filmerna jag har sett under år 2015 och den är väl värd sina åtta Oscarsnomineringar och en Oscar för Bästa manus efter förlaga.
 
Bildkällor: theimitationgamemovie och IMDB

Filmrecension: Spy

 
Titel: Spy
År: 2015
Genre: Action, komedi
Skådespelare: Melissa McCarthy, Rose Byrne, Jason Statham, Jude Law, Allison Janney
Betyg på IMDB: 7.1/10
Mitt betyg: 7.5/10
 
Fun fact:
♥ Melissa McCarthy är nominerad till en Golden Globe för bästa skådespelerska i en komedi och filmen är nominerad för bästa komedi/musikal.
♥ Filmen är regisserad av Paul Feig - samma person som regisserade Bridesmaids och The Heat.
 
Handling
En skrivbordsagent på CIA ställer upp på ett hemligt spionuppdrag för att förhindra att en atombomb hamnar i fel händer.
 
Bildkälla/Image source: foxmovies
 
Min recension
Äntligen! Så känner jag efter att ha sett Spy. Det känns vanligtvis som att komedier idag har en handling som håller sig inom snäva ramar med en massa män som de viktigaste karaktärerna. I Spy får vi äntligen en dos med roliga kvinnor och det är precis vad jag som tittare behöver! Melissa McCarthy är fullkomligt briljant som agenten Susan Cooper och humorn fullkomligt flödar genom hela filmen. Framåt mitten blir det nästan för mycket av alla råa sexskämt men det går tyvärr oftast inte att undvika sådant i dagens moderna komedifilmer. Det är väl något som alla regissörer antar går hem hos biopubliken. Eftersom vi tittare är vana vid grov humor så är det inget som är mer chockerande än vad vi har sett tidigare.
 
Den perversa Aldo kan verka som en överdriven typ men det sorgliga är att såna som han existerar ute i den verkliga världen. Oavsett om han nu spelar över eller i själva verket är sådan så blev jag trött på honom ganska snabbt. Det är lite småirriterande att resultatet blir en generalisering av att kvinnor (egentligen) uppskattar övergrepp. Trots att Susan hela tiden stötte bort honom och sa nej till hans närmanden, framtstod det bitvis som att hon egentligen menade ja.
 
Något annat som går att kritisera är att det är lite väl flashigt och förutsebart i slutet för den som är kritisk. Är man väl införstådd med hur Hollywood-komedi (och action) fungerar så är det ingen nyhet och inget som stör för mycket.
 
Det är kul att få se Björn Gustafsson i en amerikansk succékomedi. Hans insats är ganska liten men bra. Överlag är Spy är hysteriskt rolig film med båda realistiska och orealistiska inslag. Den är perfekt att titta på med kompisgänget eller familjen - om du inte räds pinsamma ögonblick.
Välkommen till bloggen Seriereflektioner!
Här bloggar jag om allt det senaste i serievärlden och därtill även något om filmer. Letar du efter de bästa tipsen, det senaste skvallret och recensioner om just dina favoritserier har du hittat rätt! Här skapar vi tillsammans ett forum med utrymme för diskussion. Jag ser fram emot att få höra av dig i kommentarsfältet!
Vill du kontakta mig är du välkommen att höra av dig till den e-mail som står i menyn ovan.

HannaVic logotype