Temavecka: Klassiker från 80-talet

Temavecka om klassiker:
Måndag: La Dolce vita
Idag: 80-talsklassiker
 
Har du sett alla filmerna som nämns här nedanför? Vilken är din favorit? 
 
 
 
The Shining
 
 
Raiders of the Lost Ark
 
Blade Runner
 
Ömhetsbevis
 
Nightmare on Elm Street 
 
The Goonies
 
Top Gun
 
Dödligt Vapen
 
Rain Man
 
Döda Poeters Sällskap
 
Temaveckan sker i samarbete med: 
Felicia som bloggar på frokentv.se
Elsa som bloggar på gillafilm.se
Emelie som bloggar på gothamalley.blogg.se
Karin som bloggar på karinsuniversum.blogg.se

Serienyheter

Hör upp alla DC Comics-fans! Serien Supergirls första säsong släpps på streamingtjänsten HBO Nordic nu på lördag - perfekt om du vill se serien i god kvalitet innan säsong två har premiär måndagen den 10 oktober i USA (så det blir tillgänligt för svenskar dagen efter).
 
 
Vilka är de bäst betalda skådespelarna i TV-serier? Det är tidningen Forbes som har publicerat den årliga listan och Sofia Vergara i Modern Family placerar sig överst med hela 43 miljoner dollar per år, medan Jim Parson och Kaley Cuoco i Big Bang Theory kniper andraplatsen med sina respektive 24,5 miljoner per år (1 miljoner dollar var per avsnitt). Anledningen till att det skiljer sig så mycket mellan ettan och tvåorna är att inkomsterna även inkluderar sådana inkomster relaterade till reklam och andra lukrativa avtal. Bland listan med kvinnliga skådespelerskor hamnar Mindy Kaling på en tredjeplats med 15 miljoner dollar per år, medan det är Johnny Galecki och Simon Helberg - båda från Big Bang Theory - som tar hem andra- respektive tredjeplatsen på listan över den manliga skådespelare. Inkomsterna landar på 24 respektive 22,5 miljoner dollar för dessa herrar. Det är i många fall ett samlat lönegap mellan män och kvinnor i Hollywood, men gapet är faktiskt lite mindre i serievärlden än vad det är för filmer. När det gäller TV-serier förhandlar nämligen hela skådespelarensemblen tillsammans, och Sofia Vergara tjänar till exempel lika mycket per avsnitt som sina kollegor Ty Burrell och Jesse Tyler Ferguson. Du hittar den fullständiga listan över kvinnornas och männens löner på Forbes hemsida här och här.
 
NBC's nya serie Timeless stäms av skaparna till spanska El Ministerio del Tiempo för att skaparna har konspirerat och fullständigt stulit den spanska seriens koncept. 
 
This is Us får en full första säsong, vilket innebär att säsongen kommer att bestå av 18 avsnitt. 
 
Amazon har gett grönt ljus (pun intended) till en ny pilot för en komediserie som utspelar sig på 80-talet och handlar om marijuana. 
 
Netflix har släppts två nya trailers; dels en till The Crown och dels en ny Luke Cage-trailer (en serie som för övrigt sägs ha fått mixade recensioner av kritiker). The Crown har premiär 4 november och Luke Cage har premiär nu på fredag 30 september. 
 

Temavecka: Klassiska kärleksfilmer baserade på romaner

Temavecka om klassiker:
Måndag: La Dolce vita
Tisdag: HIMYM-klassiker (del 1)
Onsdag: HIMYM-klassiker (del 2)
Idag: Klassiska kärleksfilmer som är baserade på romaner
 
Bildkälla/Image source: IMDB
 
The Notebook (2004)
Det har väl knappast undgått någon att den moderna, men likväl klassiska filmen baserar sig på en roman med samma namn från 1994, av Nicholas Sparks. 
 
Bildkälla/Image source: IMDB.
 
Breakfast at Tiffany's (1961)
En av världens kanske mest berömda klassiker är Breakfast at Tiffany's med Audrey Hepburn i huvudrollen. Filmen bygger på en kortroman från 1958, skriven av Truman Capote.
 
Bildkälla/Image source: IMDB
 
Wuthering Heights (1992)
Tragisk kärlekshistoria, baserad på den berömda boken av Emily Brontë. Om hon var en verklig person eller inte, låter jag vara osagt. Att någon skrev boken som utgavs år 1847 är åtminstone ett faktum. Boken är fruktansvärt mörk och väldigt känslosam - det är en väldigt ovanlig och deprimerande kärlekshistoria. Filmen är dock lite lättare att ta till sig, men den kan vara lite obehaglig.
 
Bildkälla/Image source: IMD.B
 
Gone with the Wind (1939)
En av tidernas största kärleksfilmer som har citerats i andra konstnärliga verk otaliga gånger. Romanen skrevs av Margaret Mitchell och utgavs 1936. 
 
Bildkälla/Image source: IMDB
 
Romeo + Juliet (1996)
Ingen har väl undgått att Leonardi DiCaprio i sina unga år medverkade i filmatiseringen av Shakespeares klassiska tragedi, som publicerades för första gången år 1595. 
 
Bildkälla/Image source: IMDB
 
Pride & Prejudice
Jane Austens klassiska roman med samma namn, publicerad år 1813 (skriven 1796-1797), har blivit både film och serie. Filmen, med Keira Knightley, är från 2005, medan TV-serien med Colin Firth kom redan 1995. 
 
Bildkälla/Image source: IMDB
 
The Great Gatsby (2013)
Trots att det handlar om en relativt nyutkommen film bör den definieras som en klassiker, enbart baserat på att filmen baseras på boken med samma titel som utgavs år 1925, skriven av F. Scott Fitzgerald. 
 
Temaveckan sker i samarbete med: 
Felicia som bloggar på frokentv.se
Elsa som bloggar på gillafilm.se
Emelie som bloggar på gothamalley.blogg.se
Karin som bloggar på karinsuniversum.blogg.se
Välkommen till bloggen Seriereflektioner!
Här bloggar jag om allt det senaste i serievärlden och därtill även något om filmer. Letar du efter de bästa tipsen, det senaste skvallret och recensioner om just dina favoritserier har du hittat rätt! Här skapar vi tillsammans ett forum med utrymme för diskussion. Jag ser fram emot att få höra av dig i kommentarsfältet!
Vill du kontakta mig är du välkommen att höra av dig till den e-mail som står i menyn ovan.

HannaVic logotype