Temavecka!

🌷  Det här ett inlägg i samarbete med  FELICIAELSAEMELIE, och KARIN 🌷 
 
Varje onsdag publicerar vi inlägg under ett gemensamt tema.
Den här veckan kommer det att publiceras dagliga inlägg eftersom vi nu har en temavecka.
Du finner samtliga inlägg i kategorin "samarbete".
 
Varmt välkomna till detta första inlägg bland många i vår alldeles speciella temavecka! Ni är vana vid att vi - ett gäng serie- och filmbloggare - publicerar inlägg under ett gemensamt tema varje onsdag. Den här gången hettar vi upp saker och ting med en hel temavecka! Vi kommer alltså att publicera inlägg varje dag under ett och samma tema. Är ni nyfikna ännu på vad temat är? Jag ska inte hålla er på halster längre, utan temat är:
 
Verk som har påverkat mitt liv!
 
Ska man hårdra det, påverkar väl nästan alla verk ens liv på ett eller annat sätt. I det här fallet ska det givetvis tolkas som de verk som innerligt har påverkat mitt liv, så att jag av en särskild anledning minns verket extra väl. Ordet verk kan ju innebära en rad saker, men det kommer vi till senare. I det här inlägget ska jag börja med ett verk som faktiskt ligger nära i tiden. Verket är en TV-serie.
 
 
Blue Planet II har påverkat mig, inte bara rent visuellt, utan på ett djupare plan.
 
På grund av de fakta som presenteras har jag på nytt blivit påmind om problemen med nedskräpningen av våra hav. Ett av de stora problemen är plast.
 
Jag tror de flesta av oss sedan tidigare är medvetna om faran med plast i haven. I Blue Planet II framgår det dock tydligare än någonsin. Den här serien har påverkat mig till att bli ännu mer medveten om, och noggrann med, källsortering - och framförallt av just plast. Det har blivit väldigt viktigt för mig att göra allt jag kan för att motverka att världens hav smutsas ner med människans avfall. I slutändan drabbar det inte bara djurlivet, utan oss människor också.
 
 
En vanlig myt är att alla plastförpackningar måste vara diskade och helt rena, för att man ska kunna sortera plastavfallet. Det stämmer inte. Det gör inget om det är lite matrester kvar - det städas nämligen ur i ett senare skede. Det viktigaste är att man inte kastar annat avfall i plastsorteringen, som inte hör hemma där (t.ex. metall eller liknande). Lägg var sak i rätt container. Vi har väldigt goda förutsättningar till en korrekt källsortering.
 
Jag hoppas och tror att ni tittar på serien och kanske får en välbehövlig ögonöppnare, precis som jag fick. Våra världshav är det vackraste vi har. Om ni redan har sett Blue Planet II får ni gärna dela med er om ert intryck av serien.💙
 
Bildkälla/Image source: Youtube

Recension - Avengers: Infinity War

 
Titel: Avengers: Infinity War
År: 2018
Genre: Action, äventyr, sci-fi, fantasy
Skådespelare: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Mark Ruffalo, Scarlett Johanson, Don Cheadle, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chadwick Boseman, Zoe Saldana, Chris Pratt, Karen Gillan, Tom Hiddleston, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Idris Elba, Danai Gurira, Peter Dinklage, Benedict Wong m.fl.
Betyg på IMDB: 9.1/10
Mitt betyg: 9/10
 
Handling
The Avengers måste, tillsammans med sina allierade, vara beredda på att satsa allt för att försöka besegra den mäktige Thanos, innan hans förödande handlingar förintar hälften av universums alla varelser.
 
Recension
Oroa er inte - jag ska INTE skriva några spoilers här, utan jag sätter ut en fet spoilervarning i slutet för er som har sett filmen. Ni andra kan lugnt läsa vidare ett tag till.
 
Jag var faktiskt inställd på att inte se den här filmen på bio. Mestadels beror det på att jag vill spara pengar just nu, men jag lät mig ganska lättvindligt övertalas till att titta ändå - och det är jag glad för.
 
Det här är alltså den tredje Avengers-filmen - något som säkerligen alla MCU-fans har stenkoll på. Jag såg givetvis den första Avengers-filmen när den kom ut, men jag är ännu osäker på om jag ens har sett den nästkommande Age of Ultron; jag tror faktiskt inte det. Däremot tittade jag på Captain America: Civil War i förrgår, eftersom den var en av de senaste filmerna som ger lite bakgrundshistoria till den nu aktuella filmen.
 
Den allra sista filmen som kom innan Infinity War var Black Panther, men det är efter Thor: Ragnarok som Infinity War tar vid.
 
Mitt helhetsintryck av Infinity War är, med min något begränsade kunskap om Marvel-historia, mycket positivt. I mina ögon är det den bästa Marvel-filmen som någonsin har gjorts - helt klart. Vi har en drös av talangfulla skådisar som alla gör sina respektive karaktärer rättvisa. Många av karaktärerna har ju ett par fristående filmer bakom sig. Under de tio år som har förflutit sedan den första Marvel-filmen i francisen kom ut (Iron Man) har det hunnit komma hela 18 filmer. Av dessa har jag bara sett en del. Min favorit är nog Iron Man, men det beror nog på att det är honom jag har sett mest av tidigare. 
 
Jag gillar att det inte blir för mycket klyschig humor, för det hade lätt kunnat dra ner intrycket. Det förekommer en del spridda skratt i biosalongen under den första timmen, men ju allvarligare läget blir, desto mindre utrymme blir det för humorn.
 
Skurken Thanos har många dimensioner och jag tycker att förklaringen till hans onda handlingar är väldigt intressant. Det blir en jämvikt mellan det goda och det onda - en fair fight.
 
Eftersom jag inte vill spoila något säger jag inte så mycket mer än att det är en spektakulär show som bjuds på och skulle man inte vara en Marvel-entusiast så gör det inte så mycket - man blir garanterat underhållen ändå. Jag tycker att CGI:n är helt fantastisk, men så är det ju även en gedigen lista av personer som har arbetat med den under skapandet av detta unika filmverk. Jag ser det sammantagna resultatet som ren konst.
 
 
SPOILERVARNING - LÄS INTE VIDARE OM DU INTE HAR SETT FILMEN
 
Jag är ju långtifrån en expert på MCU men jag måste bara dela med mig av mina tankar kring några detaljer i filmen.
 
Det finns så många detaljer jag skulle vilja kommentera men jag kan omöjligt skriva ner alla. Jag kan ju nämna att jag bland annat gillar hur det avslöjas att Thanos faktiskt älskar sin "dotter", även om det såklart slutar på ett väldigt tragiskt vis. Det är en nödvändig tragik. Det ger Thanos så avsevärt mycket mer karaktär än många andra skurkar.
 
Doctor Strange beslutar sig dumdristigt nog för att ge tidsstenen i utbyte mot Tony Starks liv. Ursäkta? Nej, det verkar ju faktiskt inte alls vara det vettiga att göra. Innan de avslutande förödande händelserna äger rum säger han att det var det enda alternativet. Hm. Kan det vara så att han vet något som de andra inte vet? Han tog ju faktiskt sig en titt på samtliga 14 miljoner-någonting utfallen på förhand.
 
Det är ju ett ofattbart slut som till sist äger rum men jag är inte så säker på att cirka hälften av våra kära Avengers är borta. På något sätt kanske upplösningen innebär ett återupplivande av dessa. Antingen kanske tidsstenen får betydelse, eller så löser det sig på ett annat sätt. Vi vet att Captain Marvel ska introduceras och ännu vet vi inte vilka krafter hon kommer att besitta. Såvida inte de kommande Guardians of the Galaxy- och Spiderman-filmerna utspelar sig FÖRE Infinity War, måste det ske någon form av återupplivande.
 
Bildkälla/Image source: IMDB

Veckans tema: Vårig feel-good

🌷  Det här ett inlägg i samarbete med  FELICIAELSAEMELIE, och KARIN 🌷 
 
Varje onsdag publicerar vi inlägg under ett gemensamt tema.
Du finner samtliga inlägg i kategorin "samarbete".
 
I det här inlägget tänkte jag lista några perfekta feel-good-serier som jag kanske inte skriver om så himla ofta, men som är väl värda att se. 😄 En feel-good-serie behöver inte vara världens bästa serie utan det handlar om en mysig känsla i maggropen som gör att man gärna bingewatchar ett gäng avsnitt varje dag. Här är alltså min lista över de optimala feel-good-serierna du inte visste att du behövde i ditt liv! Det passar extra bra att tipsa om feel-good-serier under våren, eftersom man associerar årstiden med en varm glädje över att ljuset och livet återvänder.
 
Serierna är listade utan inbördes ordning. PS: Jag har inget samarbete med de streamingtjänster som nämns här. PS2: How I Met Your Mother och Modern Family är självklara i den här kategorin, men jag har redan skrivit så mycket om dem så de utelämnas här.
 
 
Parks and Recreation (2009-2015) - betyg på IMDB: 8.6/10
 
En serie jag har sett och älskat, men inte skrivit mycket om, är Parks and Recreation! Jag förutsätter att de flesta av er har sett den, inte sant? Om inte, så är den verkligen ett måste ska ni veta! Få serien placerar sig så väl i kategorin feel-good som P&R gör. Titta bara på den här hästen! Se på den! Det är ingen mindre än lil' Sebastian - en älskad ikon i serien. I övrigt är serien oväntat stjärnspäckad, med bland annat numera superkända Chris Pratt. PS: Du kan se Parks and Recreation på HBO Nordic
 
 
 
New Girl (2011-2018) - betyg på IMDB: 7.7/10
 
Jag älskar New Girl just för att den har två citatmaskiner i form av Schmidt och Nick. Jag älskar de pinsamma kommentarerna och den älskvärda stämningen mellan karaktärerna. Vissa har lite svårt för Jess men jag är inte en av dem. Hon är supergullig. Serien är nu inne på sin sjunde och sista säsong, vilket givetvis är supertråkigt. De sex första säsongerna finns på Netflix!
 
 
Brooklyn Nine-Nine (2013-) - betyg på IMDB: 8.3/10
 
Det var längesen jag skrev om Brooklyn Nine-Nine nu, men det är för att jag ligger efter med ett par avsnitt. Serien är verkligen en mystisk karamell, för även om jag verkligen tycker om den så vet jag inte riktigt exakt vad det är jag tycker om. Förmodligen är det lättsamheten och kemin mellan karaktärerna. Humorn är inte särskilt subtil utan väldigt amerikansk och explicit. Stort plus för att det är en komediserie utan laugh tracks. Just nu sänds den femte säsongen och det sias om det kan bli seriens sista. De fyra första säsongerna finns på... (du gissade rätt) Netflix!
 
 
That '70s Show (1998-2006) - betyg på IMDB: 8.1/10
 
That '70s Show är en serie jag brukade se på TV väldigt ofta som barn. Det var liksom en självklar del av vardagstittandet, men jag har liksom aldrig sträckkollat på serien från början till slut; förrän nu. Faktum är att som vuxen inser jag att serien verkligen är genialisk och det är inte konstigt att den blev så stor. Jag skulle säga att den har mycket gemensamt med typiska 90-talsserier såsom Tredje klotet från solen, men samtidigt är den alldeles egen. Numera är ju många av skådespelarna riktiga stjärnor, men det är genom den här serien deras karriärer tog fart. Tänk att Ashton Kutcher och Mila Kunis var Kelso och Jackie i flera år och nu är de gifta och har barn! Det är som en saga. De oväntade stjärnorna i serien är dock Kitty och Red - som tonårsföräldrar bidrar de verkligen till att hålla handlingen rolig och verklighetsförankrad. Hela serien finns ute på Netflix, så se den! 
 
 
Queer Eye (2018-) - betyg på IMDB: 8.7/10
 
Något annat jag brukade strökolla på TV var Fab 5, a.k.a. Queer Eye. Det var väl ovisst huruvida ett sådant koncept kunde stå sig idag, men Netflix har tagit tillbaka konceptet i form av fem nya karaktärer som med sina färdigheter ska hjälpa heterosexuella män att nå sin fulla potential. I föregångaren var det män i NYC som fick sina liv förändrade, men den här gången är det män i s.k. röda stater som ska förvandlas. Om det här inte är definitionen av feel-good, så säg. Den sprillans nya versionen av Queer Eye finns alltså på Netflix.
 
 
Arrested Development (2003-) - betyg på IMDB: 8.9/10
 
Arrested Development är serien som har återupplivats mer än en gång - till min stora glädje. Det här är en av mina absoluta favoritserier någonsin. Det här är ytterligare en komedi utan laugh tracks, vilket alltid är tacksamt. Det är en särskild slags humor som kräver att man ser om avsnitten för att de ska visa sin fulla potential. Det är nämligen så många skämt inpackade att det är lätt att inte uppfatta alla. Här har vi ännu en gång ett gäng välbekanta ansikten, som bland annat Jason Bateman. En femte säsong kommer att ha premiär i år. Du ser alla avsnitt på Netflix
 
 
 Mozart in the Jungle (2014-2018) - betyg på IMDB: 8.2/10
 
Jag måste se till att inte bara fylla det här inlägget med Netflix-serier, så här kommer ett tips på en serie som till fullo uppfyller definitionen av feel-good. Mozart in the Jungle är klassad som en komedi, men det förekommer verkligen ingen haha-humor i min mening, utan det är en mysig serie som fokuserar mycket på musik och relationer. Den handlar om oboe-spelaren Hailey Rutledge som gör en audition för att få spela i New Yorks symfoniorkester. Jag älskar konceptet! Karaktären Rodrigo är verkligen ett original. 
 
Tyvärr upptäckte jag först NU att serien blev nedlagd i början av april. Det känns faktiskt förkrossande! Det var jag inte beredd på. Serien blev mycket väl mottagen av recensenter när den först kom ut (serien har vunnit två Golden Globe), men sedan var det som att den glömdes bort lite i ett hav av monsterserier som Westworld m.fl. Nu ska jag nog titta vidare på den fjärde säsongen och gråta en skvätt över att det är den sista. Alla avsnitt finns på Viaplay.
 
 
Välkommen till bloggen Seriereflektioner!
Här bloggar jag om allt det senaste i serievärlden och därtill även något om filmer. Letar du efter de bästa tipsen, det senaste skvallret och recensioner om just dina favoritserier har du hittat rätt! Här skapar vi tillsammans ett forum med utrymme för diskussion. Jag ser fram emot att få höra av dig i kommentarsfältet!
Vill du kontakta mig är du välkommen att höra av dig till den e-mail som står i menyn ovan.

HannaVic logotype