Mozart in the Jungle - min rankning av säsong 1-4

Nu när jag har avslutat säsong fyra av Mozart in the Jungle tänkte jag ranka serien från sämsta till bästa säsong. Det är nämligen så att serien nyligen blivit nedlagd och därför kommer jag här också att skriva mina tankar om den fjärde säsongen som en avslutande säsong. Tomheten när en serie plötsligt läggs ner är alltid påtaglig. Med en så hjärtvärmande och annorlunda serie som Mozart in the Jungle känns det extra hårt. 
 
Jag har undvikit stora spoilers så att även ni som inte har sett serien ska kunna läsa utan att avgörande saker avslöjas (se recensionerna som små trailers i skriftligt format). Vill du se serien finns den bland annat på Viaplay och Amazon Prime Video. Fun fact: Jag upptäckte att en av skaparna är en Coppola, nämligen Roman Coppola.
 
 
Säsong två
Det är svårt för mig att bestämma mig om det är rätt att placera säsong två sist, men genom uteslutningsmetoden blir så fallet. Det är visserligen länge sedan jag såg den andra säsongen, men eftersom jag faktiskt knappt minns någonting alls ser jag det som ett ganska dåligt tecken. Jag minns till exempel den första säsongen mycket tydligare. Jag minns att en dispyt bryter ut mellan styrelsen och orkestern och det dramat är verkligen en "downer". Samtidigt ska du som läser detta ha i åtanke att ingen säsong är dålig och jag rankar bara säsongerna i förhållande till varandra, inget annat.
 
 
Säsong ett
När jag skriver den här listan känner jag att jag skulle behöva se om de två första säsongerna, eftersom det var så länge sedan jag såg dem. Så som jag minns det är säsong ett en stark serieintroduktion som blandar spännande sexuella förbindelser med en hänförande introduktion till den klassiska musikens värld. Jag kan tänka mig att säsong ett till stor del efterlever boken. En minnesvärd scen är när orkestern spelar utan att egentligen spela, i avsnittet Silent Symphony.
 
 
Säsong fyra
Säsong fyra står inte ut så mycket avsnittmässigt, men för att nämna ett undantag: avsnittet med tebjudningsceremonin är ett av de avsnitt som står ut mest i hela serien. Det jag gillar med säsong fyra är att det är en jämn kvalitet bland avsnitten. Vi får även följa förhållandet mellan två personer som är några av seriens mest älskvärda. Vi får även reda på mer om Haileys bakgrund och följa hennes nya karriärbana. Förhållandena i serien möter prövningar medan karaktärerna utvecklas till sina mest fullfjädrade jag. Det är inte bara säsongens utan hela seriens avslutning vi får bevittna och eftersom man vid tidpunkten för produktionen inte visste att serien skulle bli nedlagd finns det risk för en cliffhanger. Tyvärr måste jag säga att det blir något av en cliffhanger men inte så illa att man inte kan gå vidare. Jag tycker att finalavsnittet är bland de bästa i serien, eftersom huvudkaraktärerna når en slags kulmen i sin utveckling. Hade serien fortsatt skulle det innebära att karaktärerna skulle vara tvungna att hantera sina nya "livsöden".
 
 
Säsong tre
Otroligt nog påbörjade jag den här listan med att placera säsong fyra i toppen. Medan jag skrev och tittade tillbaka på avsnitten insåg jag att säsong tre i mitt tycke är starkare. Det är spännande att följa karaktärerna i Italien och Rodrigos intensiva sessioner med La Fiamma. En annan anledning till att jag placerar säsong tre i den absoluta toppen är för att vi introduceras till Rodrigos "hallucinationer" av Mozart m.fl. Även om det finns tråkigare inslag i form av orkesterns strejk så tycker jag att det är en stark säsong rakt igenom. Det är definitivt den mest minnesvärda säsongen, bland annat eftersom den utspelar sig både i Italien och i New York. Hailey upptäcker även sina färdigheter som dirigent och en spirande romans påbörjas mellan två människor som jag håller hemliga, eftersom jag inte vill spoila för mycket. Här finns även ett av mina absoluta favoritavsnitt med, nämligen konserten i fängelset. Det är en harmoniskt och musikfyllt avsnitt som ger utrymme för eftertanke. Säsong tre är den mest känsloladdade säsongen och därför rankar jag den allra högst!
 
Bildkälla/Image source: ceeyoutea, folie-atwo, oscarspoe, gael-garcia.

Veckans tema: Feel-bad

🌸 Det här ett inlägg i samarbete med  FELICIAELSAEMELIE och KARIN 🌸
 
Varje onsdag publicerar vi inlägg under ett gemensamt tema.
Du finner samtliga inlägg i kategorin "samarbete"
 
För ett litet tag sedan hade vi temat "feel-good" där jag tipsade om mina bästa feel-good-serier. Då beskrev jag feel-good som en mysig känsla i maggropen.
 
Den här veckan är temat feel-bad och då kan man tänka sig att det är sådant som inger den motsatta känslan i maggropen. Här vill jag tipsa om några serier och filmer som ger känslor av obehag eller som helt enkelt inte har en glad handling. Ibland vill man inte se något glatt och okomplicerat. Ibland vill man i stället skakas om i grunden.
 
 
The Butterfly Effect är en av de mest jobbiga filmer jag har sett faktiskt. I stället för de glada roller han vanligtvis brukar inneha, gör Ashton Kutcher en imponerande insats som en Evan Treborn. Evan lider av minnesluckor från några av de mest betydelsefulla ögonblicken i sitt liv. När han växer upp hittar han ett sätt att börja minnas igen och ett övernaturligt sätt att ändra händelser i sitt liv. Det låter väldigt sci-fi men faktum är att det är mer verklighetsförankrat än vad man kan ana och samtidigt nästan mer tragiskt än vad man kan hantera.
 
 
Den tyska serien DARK är sannerligen ingen feel-good. Namnet talar ganska bra om vilken typ av stämning som frambringas. I korta drag handlar serien om mystiska omständigheter i tid och rum. DARK finns på Netflix.
 
 
I Mindhunter utforskar några FBI-agenter sinnet hos seriemördare. Inte direkt den där mysiga feel-good-stämningen som man är ute efter innan läggdags, men likväl en otroligt fascinerande och välgjord serie. Jag rekommenderar den starkt. Mindhunter finns på Netflix.
 
 
Liar är en serie jag skrev ganska mycket om i vintras. I den tas ett väldigt jobbigt ämne upp och sanningen uppdagas på ett sätt som är lite ovanligt för TV. Jag rekommenderar verkligen Liar eftersom det är väldigt spännande att få ledtrådar om vem som egentligen talar sanning. Liar finns på HBO Nordic.
 
Bildkällor/Image sources: IMDB, IMDB, IMDBa

Tre kostymdraman jag följer just nu

Jag trodde nog aldrig att jag skulle skriva rubriken ovan. Inte för att jag direkt har något emot kostymdraman men det brukar inte bli att jag tittar på mer än ett i taget. Nu råkar det vara så att jag har börjat titta på tre stycken som alla råkar vara väldigt bra. Därför vill jag såklart tipsa er om dessa!
 
 
A Very English Scandal (2018)
För några månader sedan tipsade Emelie om den här på sin blogg och jag blev såklart intresserad direkt på grund av Hugh Grants medverkan. Jag har länge väntat och i förrgår hade serien äntligen premiär. Det här är en miniserie i tre delar som skildrar de verkliga händelserna kring skandalen som den brittiske politikern Jeremy Thorpe genomled under 70-talet. Jag hade ingen aning om den här skandalen sedan tidigare men det första avsnittet håller verkligen hög kvalitet och det ska bli spännande att se hur händelseförloppet utvecklas.
 
 
Little Women (2017)
Den klassiska 1800-talsromanen av Louisa May Alcott har filmatiserats flertalet gånger. Jag har faktiskt aldrig läst boken eller sett en enda filmatisering, men den här versionen har funnits på min TV Time-lista i evigheter. Nu äntligen har jag tagit tag i att titta på de tre avsnitt som finns. Det första avsnittet överraskade mig! Jag tycker att det hela är intressant och det är väl inte så konstigt med tanke på att manuset bygger på en älskad klassiker. Enligt kommentarerna på TV Time skiljer sig vissa saker från boken men genomgående verkar de flesta ändå ha gett ett gott betyg efter det första avsnittet. Kommer ni ihåg Wren från Pretty Little Liars? Han, d.v.s. Julian Morris, är med! 😍
 
 
The Durrells (Enkel resa till Korfu) (2016-)
Här har vi faktiskt min favoritserie på listan, vilket jag endast baserar på ett enda sett avsnitt! Serien skildrar en familj som på 30-talet lämnar allt och flyttar från gråa England till den vackra grekiska ön Korfu. Precis som A Very English Scandal är även denna serie baserad på verkliga händelser. Jag måste säga att jag är mäkta imponerad och ser fram emot den älskvärda familjens fortsatta äventyr. Det här är den enda serien på listan som inte är en miniserie. The Durrells har precis blivit förnyad för en fjärde säsong! 
Välkommen till bloggen Seriereflektioner!
Här bloggar jag om allt det senaste i serievärlden och därtill även något om filmer. Letar du efter de bästa tipsen, det senaste skvallret och recensioner om just dina favoritserier har du hittat rätt! Här skapar vi tillsammans ett forum med utrymme för diskussion. Jag ser fram emot att få höra av dig i kommentarsfältet!
Vill du kontakta mig är du välkommen att höra av dig till den e-mail som står i menyn ovan.

HannaVic logotype