Hur bra är "A Very English Scandal"?

Jag har tidigare skrivit om A Very English Scandal och efter att nu ha avslutat miniserien i tre delar kommer här en recension. 
 
I en universitetskurs jag tog fick vi lära oss att en bra berättelse utgörs av en jämn match mellan två sidor. Om man exempelvis uppfattar den ena sidan som "rätt"/god och den andra sidan som tydligt ond, kanske gränserna blir mer luddiga ju mer av handlingen som förflyter. Plötsligt framstår det som att båda sidor har legitima skäl för sina ageranden.
 
© BBC/Blueprint Television Ltd
 
Utifrån den här mallen är A Very English Scandal ett klockrent exempel på en väl berättad historia. Här får vi en inblick i 60- och 70-talssamhällets gammalmodiga syn på homosexualitet. Vi får även se förhållandet mellan fattig och rik, priviligerad och negligerad, utbildad och outbildad. Det faller sig naturligt att sympatisera med den utbildade, intelligenta, socialt begåvade och högt aktade Jeremy Thorpe. Norman Scott å andra sidan, är en oerhört osympatisk och småsint man utan varken titel eller bedrifter att stoltsera med. Trots Norman Scotts alla personliga brister blir det snart ändå svårt att bortse från hans undergivna ställning gentemot Jeremy Thorpe, som oavsett anledning kan nyttja sina kontakter för alla tänkbara tjänster. Det går så långt att han kan konspirera om ett mord på den vanvettiga Norman Scott.
 
Jag vet inte mer om verklighetens Jeremy Thorpe och Norman Scott än vad serien förtäljer. För att inte spoila något för er som inte har sett serien ska jag låta bli att säga mer än så, men utifrån serien att döma kan Jeremy sannerligen inte ha ett rent samvete. Något som mot slutet väger upp den falnande sympatin för Jeremy, är när han berättar om de män som homosexuella kan möta på gatan - t.ex. gå hem från en klubb tillsammans med. På ett kort ögonblick intensifieras således komplexiteten i dessa två karaktärers livsöden ännu en gång. Det är en mästerlig berättarteknik.
 
© BBC/Blueprint Television Ltd, fotograf: Sophie Mutevelian
 
Hugh Grant är exceptionell i sin roll som den forne politiske ledaren och Ben Whishaw gör en otäckt bra tolkning av Norman Scott. Det är i sin helhet en kanske något utdragen men likafullt intressant historia som berättas i A Very English Scandal. Det är en miniserie väl värd att se, särskilt för dig som har ett intresse för vår historia i närtid.


Lena    •     •   http://livinginfictionalworlds.blogg.se

Spännande skall skriva upp denna på Att-Se listan ibland behöver man bara en mini serie

Svar: Det är faktiskt perfekt med bara tre avsnitt ibland!
seriereflektioner.blogg.se

Emelie Karlsson    •     •   http://fictionalem.blogg.se/

Så bra!! Vill inte se det tredje avsnittet än, vill inte att det ska vara över :(

Svar: Åh, förstår känslan! Haha
seriereflektioner.blogg.se


Kom ihåg mig?
Välkommen till bloggen Seriereflektioner!
Här bloggar jag om allt det senaste i serievärlden och därtill även något om filmer. Letar du efter de bästa tipsen, det senaste skvallret och recensioner om just dina favoritserier har du hittat rätt! Här skapar vi tillsammans ett forum med utrymme för diskussion. Jag ser fram emot att få höra av dig i kommentarsfältet!
Vill du kontakta mig är du välkommen att höra av dig till den e-mail som står i menyn ovan.

HannaVic logotype