Veckans tema: Regissörer

Det här är veckans temainlägg i samarbete med följande bloggar:
 
Felicia som bloggar på frokentv.se
Elsa som bloggar på gillafilm.se
Emelie som bloggar på gothamalley.blogg.se
Karin som bloggar på karinsuniversum.blogg.se
Lovisa som bloggar på seriedrottningen.se
 
I veckans temainlägg tänker jag lista regissörer värda att uppmärksamma! För att hetta upp saker och ting och kanske, bara kanske, bidra till med lite allmänbildande kunskap, tänker jag inrikta mig på italienska regissörer. Jag får ju passa på medan jag befinner mig i detta underbara land!
 
1. Paolo Sorrentino
 
Bildkälla/Image source: IMDB
 
Paolo Sorrentino är en regissör från Neapel som har gjort Oscarsbelönade The Great Beauty. Hans senaste verk är hyllade The Young Pope, som jag inte kan vänta med att sätta tänderna i! Ett annat nämnvärt verk är Il Divo - ett italienskt drama om forne premiärministern i Italien, Giulio Andreotti. Youth utkom 2015 och har Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano och Jane Fonda i rollerna. Filmen tävlade om Palme d'Or och Sorrentino vann pris för bästa regissör på European Film Awards. 
 
2. Roberto Rossellini
Bildkälla/Image source: IMDB
 
Rossellini blev Oscarsnominerad för filmen Paisà från år 1946 och anses vara en av de mest inflytelserika regissörerna någonsin. Hans neorealism influerade franska nouvelle vague-rörelsen under 50- och 60-talet som förändrade filmandet. Han inspirerade bland annat Martin Scorsese och andra amerikanska regissörer. Hans filmer Rom - öppen stad och Befriande eld var bägge nominerade till en Oscar. Ingrid Bergman figurerade i ett antal filmer, som Siamo donne (Vi Kvinnor) och Europa '51 (Den stora kärleken). Ett av hans mest kända verk är Rom - öppen stad. Isabella Rossallini är hans och Ingrid Bergmans italiensk-svensk-amerikanska dotter som har spelat i Alias, Vita Nätter och Blue Velvet m.fl. Ytterligare nämnvärd och rolig fakta är att Isabella var gift med Martin Scorsese mellan 1979-1983 och hon har även varit sambo med Twin Peaks-skaparen David Lynch
 
3. Frederico Fellini
 
Om det är någon italiensk regissör man bör känna till så är det Fellini. Han ligger bakom klassikerna La Dolce Vita och 8 1/2. Genom La Dolce Vita myntade han uttrycket paparazzi och hans filmer innehåller ofta mycket levnadsglädje blandat med en allvarlig underton. 1944 träffade han Roberto Rossellini som bad honom att hjälpa till med filmen Rom - öppen stad. För manusskrivandet blev han och medförfattaren Oscarsnominerade år 1947. Fellini arbetade ofta tillsammans med Marcello Mastroianni och kompositören Nino Rota, och ofta gjordes mycket arbete efterhand, utan manus. Eftersom Fellini föddes i Rimini finns det bland annat en flygplats döpt efter honom - Federico Fellini flygplats. 
 
4. Bernardo Bertolucci
 Bildkälla/Image source: IMDB
 
Född i Parma och skaparen av Sista Tangon i Paris med Marlon Brando, samt 1900 som är en samhällskildring av Italien. Bertoluccis filmer karakteriseras av en färgglad visuell stil. Han har även regisserat Stulen skönhet som fick ett blandat mottagande. Han har en stjärna på Hollywood Walk of Fame. 
 
5. Roberto Benigni 
Bildkälla/Image source: IMDB
 
Benigni är både skådespelare, regissör och manusförfattare. Han har skrivit, regisserat och medverkat i filmerna Pinocchio och Livet är underbart. Den senare filmen handlar om en öppensinnad judisk bibliotekarie och hans son som blir utsatta under Förintelsen. Filmen har för närvarande 8.6 på IMDB och hör till vår tids klassiker. Vid sidan av Cinema Paradiso av Giuseppe Tornatore, är det den mest framgångsrika italienska filmen både inom och utanför Italien. 
 
Hedersomnämning
Mario Monicelli
 Bildkälla: Wikipedia
 
Minns du den lilla söta mannen i Under Toscanas sol, som varje dag placerade blommor till minne av sin fru/partner? Han hette egentligen Mario Monicelli och var en välrenommerad italiensk regissör med sex Oscarsnomineringar bakom sig, känd för L'armata Brancaleone, I compagni och Il marchese del Grillo. La Grande Guerra (The Great War) tillhör hans mest berömda verk som belönades med Leone d'Or under Venice Film Festival och en Oscarsnominering för Best Foreign Film. Olyckligt nog begick han självmord år 2010 efter att ha diagnostiserats med prostatacancer.
 
Visste du om dessa italienska regissörer? Har du någon favoritregissör överlag, eller kanske till och med en italiensk regissör som du föredrar? Vilka egenskaper uppskattar du hos en regissör och hans/hennes filmer? Vem är din favorit bland kvinnliga regissörer? Jag vill så gärna veta, då ämnet regissörer är så himla spännande och lärorikt. Ofta är det ju väldigt allmänbildande att känna till bra och stora regissörer. Kom ihåg mig?
Välkommen till bloggen Seriereflektioner!
Här bloggar jag om allt det senaste i serievärlden och därtill även något om filmer. Letar du efter de bästa tipsen, det senaste skvallret och recensioner om just dina favoritserier har du hittat rätt! Här skapar vi tillsammans ett forum med utrymme för diskussion. Jag ser fram emot att få höra av dig i kommentarsfältet!
Vill du kontakta mig är du välkommen att höra av dig till den e-mail som står i menyn ovan.

HannaVic logotype